muziek

Van Sweelinck tot hedendaagse pioniers

Naast het oudste gebouw is de Oude Kerk ook de oudste muziektempel van Amsterdam; een plek waar al 700 jaar bestaande tradities worden doorgegeven en ruimte ontstaat voor nieuwe. Het gebouw waar volgens componist Elmer Schönberger ‘een van de oudste stiltes van de stad’ te horen is en muziek dwars door alle eeuwen heenklinkt. Befaamde organisten, muziekpioniers en musici schitterden in de Oude Kerk. En vaak niet zonder controverse, omdat velen zich vrijheden in bestaande partituren toe-eigenden, die ongehoord waren. Hun concerten waren drukbezocht, maar eigenlijk ‘not done’. Ook musici in ons huidige, hedendaagse programma zijn altijd op zoek naar nieuwe invloeden en vrijheden die zelfs in eeuwenoude muziek en instrumenten, niet eerder werden ontdekt.

nu en verwacht

eerder