28 oktober: Misericordia performance avond #1

Rene Boer

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Er wordt momenteel in toenemende mate een beroep gedaan op ieders naastenliefde. Maar wie is tegenwoordig nog je naaste? De eenzame buurvrouw, de dakloze man bij de Albert Heijn, het Syrische gezin in het opvangkamp, het hongerende kind in de Novib-reclame? Hoe kan je ze helpen, hebben ze die hulp wel nodig en hoe voorkomen we dat naastenliefde resulteert in loze beloften en halfslachtige daden? Heb je misschien zelf behoefte aan naastenliefde?

Deze en andere vragen over naastenliefde, of misericordia in het Latijn, staan centraal tijdens een avond vol performances, rondleidingen en gesprekken op verschillende plekken in de Oude Kerk in Amsterdam. De Oude Kerk speelt al eeuwenlang een centrale rol binnen de armenzorg, maar wat kunnen we leren van deze erfenis? Wat is de actuele betekenis van het Bijbelse idee van barmhartigheid en wat verstaan andere religies en culturen onder naastenliefde? Wat betekenen deze begrippen voor een bankier op de Zuidas, of voor een vakantieganger op Lesbos?

De eerste publiekspresentatie van Misericordia vindt plaats op vrijdag 28 oktober. Verschillende sprekers en performers delen hun visie op naastenliefde. Journalist Jeroen Smit bespreekt zijn ontmoetingen op de Zuidas, waar hij voorbijgangers vroeg naar hun naastenliefde. Onderzoeker Mirjam Vossen en theatermaker Manolis Tsipos gaan in gesprek over de wijze waarop we het lijden van ‘de ander’ verbeelden of juist negeren. Performance-kunstenaar Luca Hillen laat je ervaren hoe het is om te vertrouwen te hebben in anderen en los te laten . Speciaal voor deze avond maakte Lada Hršak een dynamisch decor.

Jasper Klapwijk vertelt over de armenzorg in de Oude Kerk en in de stad door de eeuwen heen. Islam-deskundige Mohamed Ajouaou gaat in op de Islamitische armenzorg en de manieren waarop Moslims dit in de praktijk brengen. Econome Kellie Liket stelt dat we onderscheid moeten maken tussen effectieve en niet-effectieve goede doelen. Rosaliene Israël vertelt over de christelijke leefgemeenschappen op de Wallen die medische en psychosociale zorg bieden aan mensen die in de reguliere zorg geen hulp kunnen vinden, waaronder daklozen.

Aan het begin van de avond kun je meegaan met een ex-dakloze gids van Amsterdam Underground die de schaduwzijde van de Wallen laat zien. Er is soep van Not for Sale, een organisatie die zich richt op slachtoffers van mensenhandel, waaronder (ex-)prostituees.

De volgende Misericordia-presentatie vindt plaats op zaterdag 10 december in de Oude Kerk en is wederom een avond met performances, bijdragen van kunstenaars en de Misericordia-reporters Amal Alhaag, Merve Bedir, Jeroen Smit, Karel Smouter, Mirjam Vossen en Maarten Zeegers.

De voertaal op 28 oktober is Nederlands, met uitzondering van een enkel interview wat ter plekke vertaald wordt. Op zaterdag 10 december is de voertaal Engels en wordt simultaanvertaling naar het Nederlands verzorgd.

misericordia performanceavond in de Oude Kerk
28 oktober 2016, 18:00-00:00 uur
Oude Kerk, Oudekerksplein (de wallen), Amsterdam
prijs: € 5,- (Museumkaart gratis)
koop je ticket online of aan de balie

Programma:
18.00 inloop met soep verzorgd door Not For Sale
18.00 & 19.00 rondleiding op de Wallen door ex-verslaafden,door Amsterdam Underground
(het aantal plaatsen is beperkt, wees dus op tijd)
19.00 – 23.00 performance door kunstenaar Luca Hillen
19.45 introductie door Michiel van Iersel en René Boergastcuratoren van het Misericordia-project
20.00 welkomstwoord door Jacqueline Grandjean, directeur Oude Kerk
20.10 rondleiding & lezing door Jasper Klapwijk, kenner van de Oude Kerk en deskundige armenzorg
20.45 lezing door islamdeskundige Mohamed Ajouaou over de zakat
21.15 interview met Mirjam Vossen, onderzoeker beeldvorming armoede, en kunstenaar Manolis Tsipos
21.40 lezing door econoom Kellie Liket over effectief altruïsme
22.00 interview met onderzoeker christelijke leefgemeenschappen Rosaliene Israel van Communitaire Gemeenschap Oudezijds 100
22.15 gesprek tussen Kellie Liket, Rosaliene Israël en publiek
22.45 interview met journalist Jeroen Smit over barmhartigheid op de Zuidas
23.00 – 00.00 borrel en muziek van Arif Kornweitz

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.