Misericordia#2

10 december: Misericordia performance avond #2

Rene Boer

Misericordia#2

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Na een spraakmakende aftrap in oktober, waar het begrip naastenliefde vanuit verschillende invalshoeken is verkend, vervolgt het onderzoek naar nieuwe naastenliefde met de titel Misericordia. Op 10 december presenteren we een performance avond met bijdragen van kunstenaars, journalisten, ex-daklozen en een predikant. Zij vertellen, verbeelden of verklanken hun visie op nieuwe naastenliefde.

Er wordt momenteel in toenemende mate een beroep gedaan op ieders naastenliefde. Maar wie is tegenwoordig nog je naaste? Het hongerende kind in de Novib-reclame, het Syrische gezin in het opvangkamp, de eenzame buurvrouw? In de hectiek van de wallen blijkt naastenliefde diep geworteld; kijk maar eens naar de hoeveelheid hulporganisaties en kloosters in de buurt van de Oude Kerk. Hoe kunnen we onze naaste helpen, is die hulp wel nodig of heb je misschien zelf behoefte aan naastenliefde?

Bovengenoemde vragen over naastenliefde, of ‘misericordia’ in het Latijn, staan centraal in het Misericordia-onderzoeksproject van de Oude Kerk en Non-fiction en vormen de basis voor een reeks avonden in de Oude Kerk vol performances op verschillende plekken. De Oude Kerk en de buurt spelen al eeuwenlang een centrale rol binnen de armenzorg, maar wat kunnen we leren van deze erfenis? Ook tijdens de performance avond op 10 december gaan we met deze vragen aan de slag. Voorgesteld worden zeven nieuwe werken van barmhartigheid.

Programma

18:00 – inloop, met soep van Not for Sale, een organisatie die slachtoffers van mensenhandel een nieuw perspectief op de toekomst biedt. De bar van de Koffieschenkerij is de hele avond open.

18:00 / 18:30 / 19:00 – rondleiding ‘De Barmhartige Wallen’ door Amsterdam Underground, een organisatie die ex-daklozen rondleidingen laat verzorgen door het wallengebied, en speciaal voor Misericorida een ‘barmhartigheid’ versie ontwikkelde (cirica 45-60 minuten)

19:00 – performance Luca Hillen – de Duitse performancekunstenaar brengt een variant op de choreografie die hij voor de eerste Misericordia-avond ontwikkelde, waarbij een beroep wordt gedaan op het vertrouwen van de bezoeker in de ander

20:00 – Jacqueline Grandjean welkomstwoord door de directeur van de Oude Kerk

20:05 – Jessa van der Vaart – predikant van de Oudekerkgemeente, vertelt het verhaal van de barmhartige Samaritaan en over de omkering van ons idee van naastenliefde.

20:15 – Circle – in deze performance koppelt kunstenares Cathalijne Smulders iemand met de taal- en spraakstoornis afasie aan het professionele zangkoor Genetic Choir

20:35 – Tina Cake Line – het performanceduo vertelt over hun zoektocht naar barmhartigheid op de Zuidas, op basis van het onderzoek van Misericordia-reporter Jeroen Smit, en kondigt hun performance van later op de avond aan

20:40 – The Fly, in deze performance vult kunstenaar Manolis Tsipos de kerk met het storende gezoem van vliegen als symbool van de ongenode gast, in samenwerking met geluidskunstenaar Natalia Domínguez Rangel, en gebaseerd op het onderzoek van Misericordia-reporter Mirjam Vossen naar de ‘framing’ van armoede in de media.

De volgende programmaonderdelen vinden gelijktijdig plaats. U kunt in- en uitlopen.

21:00 – Lina Issa, in de performance van de Libanese kunstenares krijgen anonieme gevers en ontvangers van barmhartigheid een gezicht, als vervolg op de ontmoetingen die journalist en Misericordia-reporter Maarten Zeegers had met een Amsterdamse vrouw en een Syrische vluchteling die door een daad van barmhartigheid verbonden zijn.

21:00 – Merve Bedir en Be Another Lab – onderzoeker, architect en Misericordia-reporter Merve Bedir leidt een aantal participatieve en therapeutische performances van het internationale kunstenaarscollectief Be Another Lab, waarmee je letterlijk in de huid van een ander kruipt en de machtsongelijkheid als keerzijde van naastenliefde kan ervaren.

21:00 – ‘Rolling Eyes..Kissing Teeth..Touting Lips’, in deze live radio show, uitgezonden op de online kunst-radiozender JaJaJaNeeNeeNee, gaat Misericordia-reporter Amal Alhaag in gesprek met onder andere schrijver Flavia Dzodan en kunstenaar Em’kal Eyongakpa over het ‘Debby Downer’-fenomeen, de persoon die altijd overal de kritische, ongemakkelijke noot bij plaatst, en hoe die rol bij uitstek barmhartig kan zijn.

21:00 – Tina Cake Line, het performanceduo reageert op het onderzoek van journalist en Misericordia-reporter Jeroen Smit, met een voorstel voor een barmhartige wensfontein op de Zuidas. Ze vertellen over hun plannen en vragen bezoekers om input.

22:00 – einde programma nazit in de Koffieschenkerij

Ook tijdens deze tweede Misericordia-avond is de mobiele goudkleurige installatie ‘Polyptych’ van architect Lada Hrsak aanwezig in de kerk. De voertaal op 10 december is Engels, met Nederlandse vertaling.

Het programma is samengesteld door René Boer en Michiel van Iersel van Non-fiction in samenwerking met Jacqueline Grandjean van Oude Kerk en een team van reporters bestaande uit Amal Alhaag, Merve Bedir, Jeroen Smit, Karel Smouter, Mirjam Vossen en Maarten Zeegers.

misericordia performanceavond #2 in de Oude Kerk
10 december 2016, 18:00-00:00 uur
Oude Kerk, Oudekerksplein (de wallen), Amsterdam
prijs: € 5,- (Museumkaart gratis)
koop je ticket online of aan de balie

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.